Змије потекле са копна а не из воде?

Агенције
Змије потекле са копна а не из воде?

Један од најпримитивнијих фосила змије икада пронађен наговјештава да су се ови рептили можда први пут појавили на копну, а не у мору, као што се до сада вјеровало.

Животиња, која је живјела у исто вријеме када и диносауруси, вјероватно је потекла из линије рептила који су изгубили ноге, преноси БиБиСи.

Гдје и како су се змије одвојиле од својих рођака са ногама, гуштера, остало је мистерија.

Дебату о поријеклу змија додатно је компликовало то што нема много очуваних "прелазних" фосила на којима се виде карактеристике обије групе животиња. Али нови фосили из Вајоминга, који су припадали древној змији "Coniophis precedens ", која је живела прије 65-70 милиона година, могли би да помогну у ријешавању мистерије.

Николас Лонгрич са Јејла и његове колеге сматрају да је ова змија живјела на поплављеним просторима и да није адаптирана за живот у води. Лонгрич је описује као "прелазну змију која је имала змијолико тијело и главу гуштера".

"Ова ствар је вјероватно имала и мале ноге", рекао је он.

Мала величина рептила, као и физички аспекти његове кичме, указују на то да се животиња крила у рупама. А анализом вилице утврђено да се хранила великим плијеном меког тијела.

Животиња међутим није имала флексибилну вилицу попут данашњих змија које могу да прогутају плијен вишеструко већи од њих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана