Животиње се вратиле на Земљу након мјесец дана у свемиру

Агенције
Животиње се вратиле на Земљу након мјесец дана у свемиру

Москва - Руска капсула у којој су се налазили мишеви, гуштери и друге мале животиње вратила се на Земљу, након мјесец дана боравка у орбити, што је најдужи експеримент ове врсте, преносе агенције.

- Отприлике половина од 53 мишева и других глодара, који су лансирани у свемир 19. априла на космодрому Бајконур, преживјела је лет - изјавио је вођа истраживања Владимир Сухов, замјеник директора Института за медицину и биологију.

Свих 15 гуштера је преживјело, додао је он.

Сухов је рекао да је то било за очекивати и да ће преживјели мишеви бити довољни за завршетак истраживања, којем је циљ приказати посљедице бестежинског стања и других фактора који прате свемирске летове на структуру ћелија.

Капсула “Бион-М” се кретала на висини од 575 километара изнад Земље, што је даље од орбите Међународне космичке станице.

Слетјела је мало даље од планираног курса, али ипак безбједно, на поље близу Оребурга, око 1.200 километара југоисточно од Москве.

- Ово је први пут да су животиње биле у свемиру толико дуго саме - истакао је Сухов.

Током посљедњег таквог експеримента, објављеног 2007, животиње су биле у орбити 12 дана.

Животиње су пребачене у Москву ради даљих анализа.

У капсули се налазило 45 мишева, 15 даждевњака, неколико замораца, пужева, ријечних ракова, рибица, биљака и микрофлора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана