Живот на Венери "реалнији него икад"

Срна
Живот на Венери "реалнији него икад"

Ново истраживање показало је да би живот могао постојати у киселим облацима на Венери, упркос екстремно високој температури, ураганским вјетровима и интензивној вулканској активности на тој планети.

Друга планета од Сунца назива се сестром Земље, због сличне величине, масе и густине, али ту престају сличности ова два свемирска тијела.

За разлику од наше планете, температура на Венери може достићи 464 степена Целзијусова, јер је њена атмосфера састављена углавном од угљен-диоксида који задржава топлоту.

Венера је у прошлости имала океане који су потенцијално били извор живота, али су се исушили.

Међутим, иако је живот немогућ на површини Венере, постоји могућност живота у облацима сумпорне киселине који окружују планету, јер је могуће да су погоднији за живот него што се раније мислило, показала је студија објављена у америчком магазину "Зборник радова Националне академије наука".

Тим, који предводи астрофизичар и планетарни научник на Технолошком институту у Масачусетсу Сара Сигер, створио је хемијски модел Венерине атмосфере који "прогнозира да облаци нису у потпуности сачињени од сумпорне киселине, већ су дијелом састављени од каша амонијумове соли, које би могле бити резултат биолошке производње амонијака у капљицама облака", пренијела је "Раша тудеј".

То значи да облаци нису "киселији" од појединих екстремних окружења у којима постоји живот на Земљи, пише амерички магазин.

Научници кажу да је амонијак кључан за бројне биолошке процесе, а његово присуство у капљицама облака могло би да буде знак да "живот ствара своје окружење на Венери".

"Студија показује да постоји амонијак у атмосфери и да се тај ланац хемијских реакција заправо дешава. Добра посљедица тога је то што би одређене капљице у облацима Венере могле бити повољније за живот него што се раније мислило", рекла је Сигерова за лист "Инверс".

Сигерова је једна од истраживача који су прошле године сматрали да у облацима на Венери постоји фосфин, још један гас који указује на могуће присуство живота, а нова студија наставља тај рад.

Међутим, она је нагласила да је живот у венериној атмосфери за сада само хипотеза, у којој је наведена нада да "у веома далекој будућности можемо да покушамо да донесемо узорак материјала из облака /Венере/ и да сами потражимо живот"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана