Живот на Марсу је могућ: Гљивице преживjеле 18 мjесеци у свемиру

Агенције
Живот на Марсу је могућ: Гљивице преживjеле 18 мjесеци у свемиру

Након пута дугог годину и по дана у Међународној свемирској станици (ИСС), група гљивица које су сакупљене са Антарктика, показале су да могу да се прилагоде условима на Марсу.

Више од половине ћелија остало је живо током излагања марсовским условима, што је показало да је живот на Црвеној планети могућ.


Узорци гљивица помогли су истраживачима да процјене опстанак и стабилност микроскопских живих облика на овој планети. Научници су узели узорке гљивица Cryomyces antarcticus и Cryomyces minterса сувог дела Арктика. Ова створења способна су да преживе сурове услове попут леда, снега и екстремних вјетрова.

Истраживачи су их ставили у платформу EXPOSE-Е која симулира екстремне свемирске услове, попут оних који су на Марсу. EXPOSE-Е је развила Европска свемирска агенција која је послата на ИСС.

Арктичке гљивице су изложене марсовским условима на 18 мjесеци (95 одсто CO2, 1,6 посто аргона, 0,05 одсто кисеоника, 2,7 одсто азота и 370 дијелова на милион H2O при притиску од 1.000 Паскала).

Неки узорци су изложени и ултраљубичастом зрачењу, сличном на Марсу, које је веће од 200 нанометара, а други узроци су изложени слабијем зрачењу.

Након 18 мјесеци откривено је да су многе ћелије преживјеле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана