Живот је можда стигао на Земљу са Марсa

Агенције
Живот је можда стигао на Земљу са Марсa

Фиренца - Живот је можда настао на Марсу и одатле стигао на Земљу преко метеорита, саопштили су истраживачи на научној конференцији у Фиренци. Ново истраживање показало је да је црвена планета прије неколико милијарди година била погодније мјесто за настанак живота него Земља.

Докази су засновани на начину на који су се састављали први молекули потребни за живот - РНК, ДНК и протеини. Детаље ове теорије представио је професор Стивен Бенер са Института за науку и технологију “Вестхајмер”, пренио је Би-Би-Си.

“Све је више доказа да смо ми, у ствари, Марсовци и да је живот почео на Марсу и стигао не Земљу у стијени”, изјавио је професор Бенер.

Молекули који се комбинују ради формирања генетског материјала су много комплекснији од примордијалне “супе” органских хемикалија, за коју се сматра да је постојала на Земљи прије више од три милијарде година. Научници сматрају да је прво настала рибонуклеинска киселина.

Једноставно додавање енергије попут топлоте или свјетлости овој мјешавини базичних органских молекула не доводи до настанка РНК, него катрана.

РНК мора да се доведе у одређени облик дјеловањем атома из кристалне површине минерала. Минерали бора и молибдена, који би били најефикаснији за овај процес, растворили би се у океанима ране Земље, али их је у далекој прошлости било у великој количини на Марсу, рекао је Бенер.

Он сматра да је живот настао на тој планети и потом стигао на Земљу на метеоритима.

Такође се сматра се да је рани Марс био знатно сувљи од Земље у то вријеме, што је погодовало процесу оксидације и настанку живота.

“Оно што је јасно је да бора као елемента има веома мало у Земљиној кори, али Марс је био сувљи, што је више погодовало оксидацији. Ако Земља није била погодна за ту хемију, можда Марс јесте”, рекао је професор Бенер.

Он је додао да смо “срећни што смо на крају завршили овдје”, јер је Земља погоднија планета за одржавање живота.

“Да су наши хипотетички марсовски преци остали на Марсу, данас можда не би имало шта да се приповиједа”, закључио је овај стручњак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана