Женски мозак мањи, али ефикаснији од мушког

Агенције
Женски мозак мањи, али ефикаснији од мушког

Жене можда имају мањи мозак, али је он ефикаснији од мозга мушкараца, открива недавно истраживање, а преносе агенције.

Научнике је дуго интригирало како жене могу да буду исто толико интелигентне као и мушарци иако је њихов мозак за осам одсто мањи.

У студији истраживача Универзитета у Лос Aнђелесу и Мадриду, чији су резултати објављени у часопису “Intelligence”, истиче се да у случају жена, величина мозга није битна, јер тај орган код њих једноставно боље функционише.

Током истраживања, научници су извели серију тестова интелигенције на мушкарцима и женама.

Упркос чињеници да имају мањи мозак, жене су биле успјешније у индуктивном размишљању и појединим нумеричким тестовима.

Такође су биле боље и у праћењу промјенљивих ситуација, док су мушкарци имали боље резултате на пољу просторне интелигенције.

Истраживачи су закључили да је женски мозак способан да обави, па чак бриљантно да изврши компликоване задатке и то са мање енергије и мање неурона.

- Жене су показале већу ефикасност уз коришћење мањег неуронског материјала - истиче се у студији америчких и шпанских научника.

Резултати истраживање показују да величина мозга није битна када су жене у питању, казао је Тревор Робинс, професор когнитивне неуронауке на Универзитету у Кембриджу.

- Мањи обим би могао да значи боље упаковане нервне ћелије или међусобно активније преношење сигнала - изјавио је он за лист “Сандеј тајм”.

- A то значи да женски мозак боље функционише - закључио је он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана