Жене које оставе пушење до тридесете живе дуже

Агенције
Жене које оставе пушење до тридесете живе дуже

Пушење у средњим годинама је прави убица, показали су резултати недавне студије!

Жене које престану да пуше до своје тридесете године уживаће у великим здравственим привилигијама и живјеће око десет година дуже, судећи према резултатима недавне студије. Оне које престану до тридесете године и даље губе скоро мјесец дана, а оне од четрдесет година губе годину, али пушење у средњим годинама је углавном смртно, чак и за оне који не пуше често, наводи BBC.

"Престанак пушења заиста дjелује на ваше здравље, невjероватно добро", наводи сер Ричард Пето, аутор студије – "Што прије престанете то боље"

Студија је испитивала око 1,2 милиона жена које су почеле да пуше између педесетих и шездесетих година прошлог вијека – прва генерација жена која је пушила као и мушкарци. Само сада истраживачи могу да посматрају дугорочне ефекте пушења на жену.

Ипак, експерти критикују студију зато што не подстиче жене да оставе пушење у својим двадесетим, чиме себе доводе у ризик од пребрзог старења и утицања на плодност и трудноћу.

"Најбоља ствар за ваше здравље јесте да избјегнете пушење у потпуности", наводи главни човјек британске фондације за здравље плућа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана