Због отопљавања гмизавци су све већи

www.slobodnaevropa.org
Због отопљавања гмизавци су све већи

Џонатан Блох, палеонтолог из музеја историје природе на Флориди, проучавао је везу величине тијела и глобалних температура, нарочито током топлог периода познатог као палеоценско-еоценски температурни максимум.

Проучавао је налазиште фосила у руднику Серехон у Колумбији и пронашао доказе 60 милиона година старих корњача величине столова и змије назване титанобоа која је била дугачка попут аутобуса.

Блох је казао како су тада змије биле такве величине да би се једва провукле кроз двокрилна врата и биле промјера око метар.

Животи рептила зависе о температури околине, а стручњаци процијењују да је током палеоценско-еоценског температурног максимума просјечна глобална температура порасла од пет до осам степени због интензивног и необјашњивог емитовања гасова.

Коњи су били велики попут данашњих мачака

Према истраживањима палеонтолога, у периоду палеоценско-еоценског температурног максимума прије 55 милиона година сисари су се смањили па су садашњи коњи тада били величине домаће мачке.

Тијела сисара смањила су се, тврде научници, због тога што су имали више тешкоћа у одржавању темепратуре тијела и мање биљне хране на располагању па су боље пролазиле ситније животиње унутар исте врсте.

Научник Блох истиче да се нивои атмосферског угљен-диоксида сада приближавају онима за вријеме палеоценско-еоценског температурног максимума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана