Због чега се разликују мушки и женски мозак?

BBC
Због чега се разликују мушки и женски мозак?

Мушки и женски мозак су премрежени на потпуно различите начине, што објашњава различите приступе рjешавању одређених задатака и добијене резултате, показала су недавна скенирање људских мозгова.

Амерички истраживачи са Универзитета Пенсилванија су скенирали мозгове скоро 1.000 мушкараца, жена, дjечака и дjевојчица и наишли на упечатљиве разлике у њиховом изгледу и фукционисању.

У накнадно направљеним "можданим мапама" откривене су велике разлике у мушком и женском мозгу, а главна разлика је у томе што је мушки мозак повезан спреда па уназад ка периферији, док је женски мозак "премрежен" тако да ствара везе између двије хемисфере - лијеве и десне.

Ове разлике могу да објасне због чега мушкарци углавном имају боље резултате у учењу и рјешавању једног задатка, попут вожње бицикла или различитих врста навигације, док су жене успјешније у усвајању и рјешавању неколико задатака одједном, саопштили су научници у журналу PNAS (Proceedengs of National Academy Sciences).

Исти добровољци који су се пријавили рjешавали су неколико когнитивних тестова, а резултати су потврдили ове тврдње научника.

Жене су показале боље резултате у пажљивости, памћењу рjечи, укупне меморије и друштвеног сазнања, док су мушкарци били бољи у просторном сналажењу и сензорско - моторичким способностима.

"Врло је интересантно, на основу овог скенирања, уочити колико су заиста мозгови жена и мушкараца комплементарни" рекао је Рубен Гнур, један од учечсника у овом истраживању.

"Детаљне "мапе мозга" нам неће помоћи само да боље разумијемо разлике о томе како мушкарци и жене размишљају, већ ће нам дати и бољи увид у корене неуролошких поремећаја, које су у већини случајева условљене полом", додао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана