Зашто се мачке упорно трљају о ноге власника?

Novosti.rs
Зашто се мачке упорно трљају о ноге власника?

Свака мачка има карактеристичан мирис који се разликује од мириса осталих мачака, исто као што и сваки човјек, пас и било који кућни љубимац има лични, карактеристичан мирис.

Прво што мачка уради кад се неко од чланова домаћинства врати кући јесте да се цијелим тијелом, а нарочито образима, трља око његових ногу. Трља се повремено и о намештај (ноге од стола, ивице ниских сточића...), о све особе из свог окружења и о остале кућне љубимце, ако није једина. Чини то зато што преко мириса стиче битна сазнања о свему што је окружује, оставља обавјештења о себи и обиљежава територију. Док се трља, готово увијек веома гласно преде, пишу Новости.

Такво мачје понашање повезано је са чињеницом да на разним мјестима на њеном лицу и тијелу постоје жљезде које луче феромоне, материје које имају мирис. Трљајући се, мачка оставља те мирисе на особама и стварима. Свака мачка има свој, карактеристичан мирис који се разликује од мириса осталих мачака, исто као што и сваки човјек, пас и било који кућни љубимац има лични, карактеристичан мирис. Ти мириси се у заједничком дому мјешају и стварају групни мирис који је, такође, јединствен и карактеристичан само за ту групу.

Најчешће нисмо у стању ни да осјетимо, а још мање да препознамо појединачни мирис животиња и групни мирис карактеристичан за цијелу групу која живи заједно, али су за мачку, која има веома осјетљиво чуло мириса, те драгоцјене информације које јој стављају до знања ко и шта припада њеном непосредном окружењу.

Кад се трља о нас и о предмете, мачка изнова потврђује шта је дио њеног окружења, пошто је њен мирис, измјешан са мирисима осталих чланова домаћинства, средство препознавања. Како би се мачка осигурала, онима који живе у њеном окружењу и припадају заједници, непрестано оставља своје мирисе и њуши мирисе које они носе. Кад мачка почне да се трља и мази око нас, најчешће јој узвраћамо.

Мазимо је и трљамо, измјењујући на тај начин мирисе са њом, доприносећи томе да сви они који припадају одређеној групи носе на себи „ознаку" групе у виду мириса. Ако желите да повећате задовољство које мачка осјећа док се трља о вас, можете да се сагнете и омогућите да вам се трља о лице. То је један од погодних начина да остварите истинску и драгоцјену комуникацију са својом љубимицом.

Догађа се понекад да се мачка трља о ваше ноге помало опсесивно и претјерано, а не на пријатељски начин, као што иначе чини. Такво трљање јавља се најчешће кад се непосредно прије тога догодило нешто што је код мачке изазвало незадовољство или осјећање фрустрираности. Може се, на примјер, догодити да није издејствовала да добије додатну порцију омиљене хране, иако је жалосно мјаукала и гледала вас неодољиво, што је значило: „Дај ми још мало тога". Зна да не треба и не смије да вас огребе, па своју потребу за агресивношћу замјењује тиме што се упорно трља о вас или о неки предмет који јој је у близини.

То понашање је слично, на примјер, љутитом шетању тамо-амо код људи, кад се због нечега осјете ускраћеним. У ситуацијама кад се мачка трља о вас и о предмете из тих разлога и то чини дуго и упорно, најбоље је да је на неки начин ослободите осјећања фрустрираности, нечим је забавите, али не попустите одмах пред њеним захтјевима и жељама. Можете, на примјер, преусмјерити негативну енергију која се накупила у вашој љубимици на тај начин што ћете јој понудити да се игра са вама. Можете јој и на неки други начин преусмерити пажњу, а тек послије тога јој евентуално дајте додатну порцију хране коју је тражила и због које се такво трљање јавило.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана