Зашто САД чувају старе нуклеарке

Businessinsider
Зашто САД чувају старе нуклеарке

САД су одложиле демонтирање неке од старијих нуклеарних глава како би оне могле бити искоришћене у одбрани Земље од будућих удара астероида, судећи по "Wall Street Journalu".

 

Судећи по извjештају у вези са националном нуклеарном безбjедносном администрацијом, растављање ових оружја је стопирано до даљњег све док не буде спроведена ревизија како би се измjерила "њихова употребљивост у планетарној одбрани од астероида који иду ка Земљи", преноси "Business Insider".

Иако план звучи скоро идентично радњи филма Мајкла Беја из 1998. године под називом "Армагедон", NASA размишља о могућности да нуклеарно оружје заиста може бити искоришћено како би се блокирала претња од долазећих астероида.

NASA је у прошлости финансирала неколико студија о томе како нукеларно оружје може бити коришћено у заштити Земље од долазећих астероида. Истраживања су смишљала бројне сценарије у којима се нуклеарно оружје лансира у свемир како би избацило астероида са курса или како би га разнијело у комадиће довољно мале да се дезинтегришу у Земљиној атмосфери.

Међутим, у зависности од ситуације, план САД да користе нуклеарно оружије могао би да наруши споразум из 1967. године по ком је забрањено складиштење нуклеарног оружија у свемиру или небеским тјелима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана