Зашто не бисте требали грлити свог пса?

GS
Foto: X.com

Нова студија коју је водила Elizabeth Ann Walsh из Kорк Пет Бехавиор Центера у Ирској савјетује да се пси не би требали грлити, супротно ономе што многи власници кућних љубимаца можда вјерују.

Ова препорука противи се популарном тренду на друштвеним мрежама гд‌је људи често објављују слике и видеозаписе себе како грле своје псе, претпостављајући да то показује блиску везу и узајамну срећу.

Међутим, стручњаци за комуникацију са псима могу идентификовати сигнале стреса на тим сликама, што сугерише да се пси осјећају неугодно кад их се грли. Ова реакција је разумљива јер су пси природно грађени да бјеже од пријетњи, а не да их се спутава.

Реакције паса на стрес

У 2016. мала студија је испитала 250 фотографија људи који грле своје псе пронађених на интернету, процјењујући реакције паса на стрес.

Знакови стреса код паса, као што су окретање главе, затварање очију, спуштање ушију или лизање усана, били су присутни на 81,6 одсто фотографија.

Само 7,6 одсто паса је изгледало као да им је угодно, док је 10,8 одсто показало неутралне или нејасне одговоре. Упркос томе, многи власници паса инсистирали су на томе да њихови љубимци уживају у загрљају, често дијелећи додатне фотографије на којима се још увијек виде знакови псећег стреса.

Резултати најновије студије

Најновије истраживање користило је видеозаписе умјесто фотографија, пружајући опсежнију анализу реакција паса на грљење. Истраживачи су анализирали 80 популарних видеа људи који грле своје псе, примјећујући специфична стресна понашања.

Открили су да 68,25 одсто паса избјегава контакт очима и окреће главу, 43,75 одсто лиже усне или нос, 81,25 одсто трепће, 60 одсто има спљоштене уши, а 42,5 одсто дахће. Значајно је да је 67,5 одсто паса у видеозаписима показивало грицкање или угризе према особи која их грли, што указује на јасну нелагоду.

Сажимајући своја открића, истраживачи су примијетили да многи људи не препознају знакове стреса и тјескобе код својих паса током интеракција попут грљења, преноси "Крени здраво".

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана