Зашто научници јавно не причају о НЛО-има?

Huffington Post
Зашто научници јавно не причају о НЛО-има?

Научна заједница већ дуже вријеме зазире од проучавања НЛО-а, а сами научници оклијевају да причају о свјим ставовима и вјеровањима по питању необјашњених ваздушних феномена.

Међутим, такви ставови се полако мијењају тако да сада поједини научници полако ступају у дискусију без страха да ће бити исмијевани.

„НЛО-и су прави феномен. У питању су вјештачки објекти под интелигентном контролом. Они су дефинитивно резултат знања и вјештине знатно напредније технологије”, изјавио је физичар Ерик Дејвис који се бави истраживањем брзине свјетлости.

Дејвис, физичар са Института за напредне студије у Остину, проучава физику погона, за коју се нада да ће једног дана омогућити људима да лако и брзо путују широм свемира.

Он је свјестан перцепције јавности, која је углавном заснована на ставовима скептика и особа које трагају за теоријама завјере, да ниједан признати научник никада не би пришао ни близу теми као што су неидентификовани летећи објекти.

„Они греше, наивни су, тврдоглави, ускогруди, уплашени и застрашени су. У питању је прљава ријеч и забрањена тема. Наука је базирана на отвореном размишљању и преиспитивању ствари. Не би требало да се подсмијевамо људима. Научници би требало да се врате научним методама како би проучавали ствари које су непознате и необичне, а НЛО-и представљају једну од тих ствари”, тврди Дејвис.

Физичар, који је недавно добио награду Америчког института аеронаутика и астронаутике за његов рад „Ворпови бржи од свјетла, статус и нареди потези”, познаје велии број колега који потајно проучавају НЛО-е.

„Постоје научници који су свјесни доказа и подаци који су непобитни. Све је додатно потврђено форензичким техникама и методологијом. Међутим, они не желе да јавно иступе и предоче своје резултате пошто се плаше. Не плаши их тема, већ презир професионалних колега. Њихова каријера могла би да се заврши уколико би добили негативан публицитет”, тврди он.

„У питању није прихваћено поље истраживања и не можете навести студирање неидентификованих летећих објекта као тему истраживања уколико желите да тражите финансијска средства од одговарајућих институција”.

Међутим, Дејвис такође вјерује да ово подручје донекле не припада научном истраживању. „У питању је војна тема. Чињеница да се налазе летилице у људском ваздушном простору је предмет сакупљања информација и анализе. У питању нису природни феномени, а то је оно што наука проучава”, закључује Дејвис.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана