Зашто је Мјесец још увијек неистражен?

Aгенције
Зашто је Мјесец још увијек неистражен?

Обиљежавајући 40 година од посљедње мисије на Месец, астронаут Харисон Шмит изјавио је 7. децембра да су садашње владе недовољно ефикасне у истраживању нашег сателита који још увијек крије многе тајне.

Шмит, иначе једна од посљедњих особа чији су трагови утиснути на површину Месеца, није задовољан развојем истраживања тог небеског тијела и сматра да ће све пасти на иницијативе приватних компанија.

У разговору за BBC, Шмит је казао да су амерички, али и званичници других земаља, недовољно заинтересовани за откривање Мjесечевих тајни. Према његовим ријечима, будућа открића вјероватно ће бити заслуга приватних компанија које су између осталог заинтересоване за комерцијалне посјете Мјесецу.

Смит је додао да је Мјесец још увијек неистражен, те да су раније мисије само загребале површину овог тајанственог тјела.

Он такође негира теорију да је Мјесец настао одвајањем од земље приликом удара неког великог астероида. Њему је вјероватнија теорија да је Месец само још једно небеско тјело које је Земља привукла својом гравитацијом.

"Мислим да астероид представља само диверзију", казао је Шмит за "Discovery News". Астронаут је критиковао и политику САД која је предност дала Марсу због наводно јефтинијих трошкова истраживања.

"Зашто је крајњи циљ да се стигне до Марса, ако на само три дана путовања имате сателит који је изванредан за проучавање и могао би да да одличне резултате", пита се Шмит.

Посљедња мисија која је посјетила Мјесец, у чијем је саставу био и Шмит, слетјела је на сателит 7. децембра 1972. године, а многи и дан - данас не вјерују да је људска нога крочила на Мјесец.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана