Зашто ајкуле нападају људе?

GS
Foto: HonluluMagazine

Питање зашто ајкуле нападају људе већ деценијама интригира научнике, заљубљенике у океанографију и људе широм свијета. Овај комплексан феномен укључује низ фактора, од биологије ајкула до људских активности.

Прво, треба схватити да ајкуле су дивље животиње које лове како би преживјеле. Њихова примарна сврха напада није људска исхрана, већ лов на свој уобичајени плијен, који се састоји од риба, фока и других морских створења. Међутим, људи често пливају и сурфују у водама гдје ајкуле лове свој плијен, што повећава шансе за случајне сусрете.

Осим тога, ајкуле су биолошки програмиране да истражују своје окружење. Многи напади на људе често се дешавају када ајкула истражује и оцјењује могући плијен. У таквим тренуцима, ајкуле често користе своја уста, јер им то помаже да истраже ствари око себе.

Загађење океана и прекомјерни риболов такође играју кључну улогу у сукобима између ајкула и људи. Смањење бројности плијена често тера ајкуле ближе обалама, гдје се сусрети са људима постају учесталији.

Важно је напоменути да су напади ајкула на људе и даље ријетки, с обзиром на огроман број људи који свакодневно користе океанске воде. Ипак, медијски извјештаји често драматизују такве догађаје, што додатно подстиче страх и неспоразум између људи и ајкула, преноси  Глас Српске

Да бисмо смањили сукобе између ајкула и људи, важно је улагати у образовање, заштиту морских екосистема и очување равнотеже између људске и природне активности у океанима. Разумијевање биологије и понашања ајкула помаже нам да избјегнемо сукобе и стварамо одрживе екосистеме за будуће генерације."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана