Занимљивости о планети Венери

ГС
Занимљивости о планети Венери

Друга по реду планета у Сунчевом систему, Венера, магична је и занимљива.

На њој дан траје дуже него година, температуре су ужареније него игдје другдје и има вртоглаве вјетрове на површини планете. Иако је Меркур ближе Сунцу него Венера и због тога га удара већа количина Сунчеве енергије, Венера је и даље топлија планета. То је зато што она има пуно гушћу атмосферу од Меркура,  пуна је угљен-диоксида због којег долази до интензивног ефекта стаклене баште, према којем топлинска енергија остаје заробљена у атмосфери. Просјечна температура на површини Венере износи 462 степена Целзијуса.

Све планете Сунчевог система окрећу се око Сунца и око своје осе у смјеру супротном од казаљке на сату, осим Венере. Она путује око Сунца заједно с другим планетама, али ротира се у смјеру казаљки сата. То је зато што је њена ротацијска оса заправо нагнута у односу на еклиптику за 177,3°, значи скоро па је наопако. Не само да је њена ротацијска оса окренута, него је и Венерина ротацијска брзина врло мала. Заправо, толико је мала да Венера прије направи круг око Сунца (225 земаљских дана) него што се окрене око властите осе (243 дана).

Венера је названа по римској богињи љубави Венери. Римљани су на ноћном небу познавали седам свијетлих објеката: Сунце, Мјесец и пет најсвјетлијих планета које су добиле имена по разним божанствима. Венера је била најсвјетлија од тих планета и зато јој је дато име богиње љубави и љепоте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана