Загреб: Технички музеј носиће име Николе Тесле

Танјуг
Загреб: Технички музеј носиће име Николе Тесле

Најпосећенији хрватски музеј, загребачки Технички музеј, од наредне године носиће име Николе Тесле, одлучило је Управно веће те институције, на предлог престоничког градоначелника Милана Бандића.

"Размишљајући и разговарајући с људима од струке, дошли смо на идеју да би Технички музеј требало обновити, модернизовати и садржајно оплеменити, удахнути му душу, а то без Николе Тесле - човјека који је освјетлио цио свијет - не би било то", објаснио је Бандић.

Предсједник Управног вијећа Недељко Штефанић навео је да се ради о повезивању два велика бренда - Техничког музеја и Николе Тесле.

"Никола Тесла и Технички музеј заједно ће стварати нову историју кроз овај процес преименовања и реновирања. Надамо се да ће сви они из цијелог свијета који поштују Теслу овдје у Техничком музеју Николе Тесле наћи пуно садржаја који ће их повезивати с њим", најавио је Штефанић.

Загребачки Технчки музеј најпосећенији је хрватски музеј који је, упркос опсежним радовима на реконструкцији, у прошлој години посјетило око 118.000 људи, преноси Радио Слободна Европа.

Основан је 21. децембра 1954. године, а од 1959. налази се у павиљонима некадашњег Загребачког збора, манифестације из које је израстао Загребачки велесајам.

Један од десетак одјељења Музеја, Демонстрацијски кабинет Николе Тесле, један је од најпосјећенијих. Отворен је 1976. године, а 2006. у потпуности је обновљен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана