Заблуде о лијековима које вас могу коштати живота

Tortal.hr
Заблуде о лијековима које вас могу коштати живота

Лијекови би требало да нам помажу да се излијечимо и осјећамо боље, али неправилна конзумација може учинити више штете него користи.

Истраживање компаније lloyds Pharmacy показало је да 46 посто људи не зна како да правилно узима лијекове које тренутно користе. Ово су најчешћи проблеми који се појављују због тога:

Дробљење таблета због лакше конзумације

Поједини лијекови осмишљени су тако да дјелују кроз неки период или почињу касније, па су обмотани разним слојевима. Уколико разбијете ту заштиту, у организам ће доспијети велика количина лијека одједном, истиче фармацеут Сунил Кочхар за Дејли мејл.

Један од примјера су лијекови за крвни притисак који имају једнодневно дјеловање, а старијим је људима често тешко да гутају таблете у комаду. Уколико је устините, догодиће се навала и изненадни пад крвног притиска, што може изазвати несвјестицу.

Ибупрофен прије вјежбања

Узмете ли било који лијек прије вјежбања како бисте лакше издржали тренинг, у опасности сте јер можда нећете препознати да сте се повредили. Истраживање Универзитета у Холандији показало је да ибупрофен прије напорног вјежбања попут трчања или вожње бицикла изазива оштећење слузокоже желуца. Иако ће ова појава трајати неколико сати, за то вријеме може се догодити већа штета попут тровања хране јер бактерија може доћи у крвоток због ослабљене слузокоже.

Доктор Сундепт Бхалара из болнице Spire Bushex додаје да се могу догодити и друге незгоде попут несвjестице. Бета блокатори спречавају раст нормалног крвног притиска, а мозгу је потребан бољи проток крви када сте под напором. Када се то не догоди можете доживjети несвjестицу.

Такође, антибиотици с ципрофлоксацином, који се дају за инфекције мокраћног тракта или тровања храном попут салмонеле, могу ослабити тетиве. Уколико дижете тешке тегове, лакше ћете их оштетити.

Креме

Иако се чини да су безопасне, креме за лијечење неких стања могу вас и убити. Ради се о кремама које садрже метил-салицилатат, посебно када се мијешају с другим врстама лијекова против болова.

Такође, редовно коришћење крема са стероидима, попут оних за екцеме, на крају могу довести до стањивања и пуцања коже. Креме које имају естроген и прогестерон због чешће примене могу имати толико висок ниво присуства у организму да можете доживјети бол у грудима.

Људи често наносе више креме него што је прописано јер мисле да ће се прије излијечити, а то на крају може бити кобно.

Лијекови против болова за вријеме прехлада

Нека су истраживања показала да лијекови против болова у овом случају могу продужити трајање прехладе.

"Ибупрофен смањује упалу, али је могуће и да онемогућава тело да се избори против инфекције", каже Пол Литл, професор примарне здравствене заштите на Универзитету у Саутхемптону.

Ако вам је толико лоше, он препоручује парацетамол јер ће смањити температуру па ћете се боље осјећати. Амерички научници кажу да и ту треба бити опрезан будући да температура значи да се тијело бори против упале и вируса, а снижавањем се то неће догодити, него пролонгирати.

Парацетамол

У 24 сата смије се узети највише четири грама парацетамола. Обично су паковани по 500 мг, али не смијете узети више од двије таблете одједном јер би то могло изазвати оштећење јетре.

"Људи мисле да је парацетамол безопасан, али може вас убити ако претјерате јер се накупља у јетри", каже фармацеут Нитин Макадиа.

Анализа 161 болесника на Универзитету у Единбургу, који су запримљени у болницу због предозирања, показала је како су узели само двије или три таблете више од препорученог. И лијечили су обичне проблеме попут зубобоље или болова у леђима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана