За изум за Нобела добио само 200 долара

Агенције
За изум за Нобела добио само 200 долара

Јапански научник и проналазач Шуџи Накамура данас има више него довољно разлога да буде срећан - управо је он један од овогодишњих добитника Нобелове награде за физику. Међутим, прије неколико година послодавци су га за тај изум "наградили" са 200 долара.

Шуји Накамура одраније је познат у научним круговима. Ипак је његов рад на плавим свјетлећим диодама унио револуцију на пољу освјетљења. Уосталом, то је сада препознао и комитет за додјелу Нобелове награде, који га је наградио престижним признањем и позамашном новчаном сумом.

Ипак, шира свјетска јавност чула је за њега прије неколико година када је тужио свог послодавца, јапанску компанију "Ничија корпорејшен".

За свој генијални изум Накамура је од послодаваца добио свега 200 долара! Због тога је одлучио да их тужи и у јануару 2011. године и изашао је из четворогодишњег спора са знатно већом сумом.

Суд је одлучио да "Ничија корпорејшен" треба да исплати Накамури 840 милиона јена, тадашњих 8,1 милион долара, с обзиром на то да је захваљујући овом изуму компанија направила мноштво нових патената који су им донијели велику зараду.

"Оволико новца није могла да се добије на суду прије четири године, па је ово велики корак за јапанске инжењере запослене у корпорацијама", изјавио је тада Хидетоши Масунага, Накамурин адвокат, пренио је "Њујорк тајмс". "Јапанско друштво почело је драматично да се мијења."

Ово је био један од првих, потом све учесталијих случајева у којима су инжењери и проналазачи тужили своје компаније које им нису исплаћивале сразмерно велике надокнаде за проналаске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана