Вухан постаје долина сателита

Срна
Foto: Instagram

ВУХАН - Град Вухан постаће кинеска "долина сателита" у склопу амбизионих свемирских планова Пекинга. Док се Руси и Американци препиру око Међународне свемирске станице, Кинези настављају да остварују своје свемирске планове, наводе научни портали.

Током сљедећих година Кинези панирају да пошаљу у свемир бројне сателите који ће пружати разне услуге - од брзог интернета намијењеног авионима до праћења испорука и достава робе.

Центар развоја сателитске индустрије у Кини требало би да постане град који је до сада био познат по потпуно другој ствари - вирусу корона. Иако су теорије о томе гдје се први пут појавио вирус различите, за многе је Вухан и даље синоним за мјесто одакле је почела глобална пандемија. Вухан би, међутим, у будућности могао да постане познат као кинеска "долина сателита".

Кинези до 2025. намјеравају да уложе више од 15 милијарди долара у ову индустрију, а свим компанијама, односно за све пројекте повезане са развојем и производњом сателита, ракета и свемирских летјелица, нуде подстицаје у висини од скоро осам милиина долара.

Власти у Вухану ће, такође, подстицати на кориштење локалне опреме, софтвера и сервиса, а о удјелу локалних производа које ће бити кориштене у развоју зависиће и висина подстицаја.

Вухан није једино подручје у Кини у којем се дијеле подстицаји за развој производа и услуга за свемирску индустрију. Прошле године и у Шенжену су најавили подстицаје за све пројекте повезане са развојем сателита и других производа повезаних са свемирском индустријом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана