Врућине могу уништити телефон: Ево како помоћи

ГС
Врућине могу уништити телефон: Ево како помоћи

Често излагање топлоти може смањити животни вијек батерије паметног телефона и оштетити друге унутрашње компоненте.

Баш као и људи, већина паметних телефона најбоље функционише у одређеном температурном опсегу. За уређаје које производе Епл и Самсунг, то је 0°C-35°C, док се кинески Шаоми може похвалити горњим прагом од 40°C. Како екстремна врућина постаје све чешћа, све више телефона проводи вријеме изван те зоне удобности.

Када телефон пређе своју нормалну радну температуру, уграђени термални сензори покрећу низ радњи које могу укључивати упозорења о температури, успорене операције, па чак и искључивање. То је функција дизајнирана да задржи телефон нетакнут док се хлади. Али често излагање топлоти такође може да скрати животни вијек батерије паметног телефона и оштети друге унутрашње компоненте.

Тешко је доћи до података из цијеле индустрије, али пружаоци услуга за поправку паметних телефона примијетили су скоро 15% више проблема везаних за батерије током прошлогодишњег рекордно врућег љета у поређењу са остатком 2023. Како ово љето постаје још топлије, ево шта треба да знате о одржавању паметног телефона како би остао хладан.

Када паметни телефони почињу да се прегријавају?

Готово све што радите са својим телефоном ствара топлоту, а пошто паметни телефони не могу да избацују топлоту као људи, она се нагомилава. Када су температуре напољу такође високе, не треба дуго да температура телефона значајно порасте. Током прошлогодишњег топлотног таласа у Европи, на примјер, температуре које су прелазиле 45°C су убиле бројне мобилне телефоне.

- Само када дођете до температуре околине од 41°C или више, или када је уређај изложен директној сунчевој свјетлости током веома топлог дана, велика већина телефона ће почети да стварају на проблеме, каже Том Патон, оснивач Green Smartphones (онлајн платформа за поређење телефона).

Таква врста топлоте постаје све чешћа како глобалне температуре расту. Мај је обиљежио 12. узастопни мјесец на Земљи са рекордним температурама и укључивао је топлотне таласе.

Како знате да ли вам је телефон у "невољи"?

Већина паметних телефона упозорава кориснике на скоро прегријавање. Апликације трећих страна као што су АИДА64 (за Андроид и иОС) и Cooling Master (Андроид) такође могу да прате температуру телефона у реалном времену. Основно правило је: ако вам постаје непријатно док држите телефон, почиње да се прегријава.

Телефон који споро ради је још једна "црвено" упозорење, каже Николас Баинс, стручњак за паметне телефоне. Телефон ће значајно успорити своју обраду како не би производио још више топлоте, иако Баинс упозорава да се то понекад може догодити прекасно да би се спријечила штета. „Ваш телефон је у стању да се заштити у овом тренутку“, каже он. „Али често и поновљено излагање високој топлоти може имати дугорочне ефекте на перформансе вашег телефона и може трајно скратити његов вијек".

Како прегријавање може оштетити ваш телефон?

Топлота представља велики ризик за батерију паметног телефона. Док се батерија природно деградира током вријемена, продужено излагање високим температурама може је прерано истрошити, каже Кајл Вајнс, главни извршни иФикит директор (компанија за поправку електронике). Лијепак који се користи за екране телефона такође може да почне да попушта када температуре пређу тачку топљења, каже Вајнс.

Централна процесорска јединица (CPU) телефона може се оштетити ако се прекорачи њена максимална радна температура. У екстремним и ријетким случајевима, нагомилавање топлоте може довести до сагоријевања батерије, што може изазвати пожар или малу експлозију, преноси Курир.

Али одмах ћете доживјети губитак функционалности и потенцијално података, јер прегријавање узрокује квар или рушење апликација.

Како можете да заштите свој паметни телефон од топлоте?

  • Држите телефон даље од директне сунчеве свјетлости или било гдје другдје гдје би топлота могла бити повећана (као на контролној табли аутомобила).

  • Избјегавајте интензивну употребу телефона. Што мање процесор телефона мора да ради, то је лакше да уређај остане хладан.
  • Минимизирајте позадинску активност, покушајте да користите режим рада у авиону по потреби.
  • Уклоните маску за телефон. Ако не желите да скинете слушалицу, постоје и футроле за телефоне дизајниране да постижу боље расипање топлоте коришћењем прозрачних материјала и повећаног протока ваздуха.
  • Напуните телефон у хладнијем окружењу. Само пуњење генерише топлоту, па покушајте да га избјегнете када је ваш телефон већ врућ.
  • Ако морате да пуните телефон у мало топлијем окружењу, немојте га користити док се пуни.
  • Пустите да се прегријан телефон постепено охлади. Ваш паметни телефон не воли топлоту, али такође не воли екстремне температурне флуктуације. Стављање телефона у фрижидер да се охлади, на примјер, може бити једнако штетно као и пуштање да се прегрије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана