Војаџер ускоро ван Сунчевог система?

Aгенције
Војаџер ускоро ван Сунчевог система?

Америчка свемирска летјилица "Војаџер 1" налази се у крајњој зони пред излазак из Сунчевог система чиме ће постати први предмет људске израде који улази у међузвјездани простор, саопштила је америчка свемирска агенција NASA.

 "Војаџер" је ушао у нови дио Сунчевог система који се судара са међузвјезданим простором, показују инструменти на овој сонди лансираној 1977. године која се сада налази на 18,5 милијарди километара од Сунца.

"Војаџер 1" и његов близанац "Војаџер 2" удаљавају се од Сунца ка међузвјезданом простору, или отвореном свемиру између звијезда. Љетос је "Војаџер 1", који је даље одмакао на овом путу, ушао у нову област, гдје се могу осјетити ефекти отвореног свемира.

"Мислимо да се ради о посљедњој етапи путовања "Војаџера 1" прије него што уђе у међузвјездани простор", рекао је Едвард Стоун, главни научник лабораторије NASA која управља овим пројектом, и шеф тог пројекта у Калифорнијском технолошком институту (Caltec) у Пасадени, на телефонској конференцији за штампу одржаној 3. децембра.

То је као магнетни аутопут гдjе честице високе енергије из међузвjезданог простора улазе у Сунчев систем, а честице ниске енергије из Сунчевог система из њега излазе, објаснили су научници који воде ову мисију.

Научници не знају тачно када ће тај прелаз у међузвjездани простор да се догоди, дjелимично и зато што се то никад до сада није десило, и немају са чим да пореде.

"По нашој оцjени "Војаџер 1" може да изађе из Сунчевог система за два мjесеца или највише за двије године", рекао је Стоун и додао да су са "Војаџерима" увијек спремни на нешто неочекивано.

Двије сонде "Војаџер 1" и "Војаџер 2" лансиране су 1977. године, у размаку од мјесец дана, са мисијом да обиђу спољне планете, и обије су још у добром стању и функционишу. "Војаџер 2" налази се сада на 15 милијарди километара од Сунца.

Иако је "Војаџер 2" лансиран први, "Војаџер 1" ближи је изласку из Сунчевог система.

"Војаџери" су летјели изнад Јупитера, Сатурна, Урана, Нептуна, као и изнад њихових 48 мјесеца.

Ова мисија истраживања сунчевог система научно је најплоднија у историји истраживања свемира, захваљујући подацима које су прикупили инструменти на ове двије летјилице.

Они су отркили велики број детаља о прстеновима Сатурна и омогућили да се открију прстенови Јупитера.

Они су такође пренели прве прецизне слике прстенова Урана и Нептуна, открили 33 нова мјесеца и вулканску активност два Јупитерова месеца.

Иако су одавно искључене камере на "Војаџерима" који се крећу на нуклеарни погон, те двије сонде имају довољно енергије за рад инструмената до око 2020. године.

Када су "Војаџери" пошли пут звијезда, нико није знао колико ће они опстати. Ови реликти раног свемирског доба међутим и даље раде и ка Земљи шаљу податке са удаљености које се сада мјере десетинама милијарди километара у односу на Сунце.

Средином јуна ове године, NASA је саопштила да би "Војаџер 1" могао бити веома близу изласка у отворени свемир, а када се то буде десило постаће први људски објекат који је напустио Сунчев систем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана