“Војаџер” изненадио научнике, ускоро улази у неистражени међузвијездани простор

Блиц
“Војаџер” изненадио научнике, ускоро улази у неистражени међузвијездани простор

Бостон - Свемирска летјелица „Војаџер”, лансирана у свемир прије 36 година и послије пређених 18,5 билиона километара, ушла је у неистражене територије, а научници сматрају да је питање времена када ће ући у међузвијездани простор, преноси “Блиц”.

На основу читања из сонде, научници су идентификовали нови регион соларног система и вјерују да је то посљедња станица прије међузвијезданог простора.

- Модели који су предвиђали шта би том приликом могло да се деси потпуно су нетачни. Тренутно буквално немамо мапу која би могла да нам покаже шта сада можемо да очекујемо - изјавио је физичар Стаматиос Кирмигис с Универзитета „Џон Хопкинс”.

Нико тренутно није сигуран у то шта се дешава.

- У питању је велико изненађење. На неки начин дотакли смо интергалактичку средину, али се и даље налазимо у Сунчевој кући - изјавио је астроном Мерав Офер са Универзитета Бостон.

Чини се као да је „Војаџер” излазио напоље, али умјесто тога, нашао се у фоајеу Сунчеве куће са отвореним вратима која су дозвољавала да улази галактички вјетар.

Не само да научници нису очекивали да такав фоаје постоји, већ не знају ни колико ће „Војаџер 1” остати у њему.

Поједини научници предвиђају да ће му требати мјесеци, па чак и године, прије него што стигне то међузвијезданог простора.

- Међутим, то може да се деси и за неколико дана. Тренутно немамо модел који би могао да нам да такву информацију. Па чак и тада, „Војаџер” неће стварно напустити звијездани систем, већ само регион унутар којег соларни ветар доминира. Убијеђен сам да је природа знатно креативнија него ми - сматра Стоун.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана