“Војаџер” близу границе Соларног система

Агенције
“Војаџер” близу границе Соларног система

Летјелица “Војаџер 1”, лансирана са Земље 1977. године, биће први објекат који је направила људска рука а који је изашао из Сунчевог система, што ће се догодити у слиједећих годину-двије, најавили су научници америчке свемирске агенције NASA.

- Ближимо се граници Соларног система – изјавио је Ед Стоун, научник Калифорнијског института за технологију у Пасадени.

“Војаџер 1” се сада налази милијардама километара ван орбита планета нашег система, али је и даље у њему, детектујући соларне вјетрове и наелектрисане гасове избачене са Сунца, пренијели су амерички медији.

- На основу нових података са летелице, NASA је прошле недјеље објавила да се “Војаџер 1” ближи “хелиопаузи”, за коју научници верују да је граница између нашег Сунчевог система и међузвјезданог простора – рекао је Ерик Кришчан, истраживач NASA-е.

Такозвана хелиопауза је тачка у којој стају соларни вјетрови, а магнетна поља се помjерају од Сунчевог система до дубоког свемира.

- Посљедњи подаци говоре да смо у новој области, у којој се ствари много брже мијењају – каже Стоун.Летjелице “Војаџер 1” и њен сестрински брод “Војаџер 2”, који је такође лансиран 1977, истра

жиле су све спољне планете Соларног система, Јупитер, Сатурн, Уран и Нептун, током осамдесет година прошлог вијека.

“Војаџер 1” је 2004. прешао границу названу “шок краја”, гдје соларни ветрови успоравају док се први пут срећу са међузвјезданим простором. Неки научници мисле да је то ивица Соларног система, мада дебате око тога гдје он тачно завршава не јењавају.

- Оно што највише изненађује у вези спољних ивица Соларног система је њихова динамика – каже Кришчан. – Иако је спољни Сунчев систем веома добар вакуум, свашта се ту догађа. Идемо тамо гдје нико прије није био. –

Подаци са оба “Војаџера” стално пружају невјероватна открића о физичкој структури Соларног система.
- “Војаџер” нас стално изнова изненађује. Стварно мислим да је ова мисија једна од најуспјешнијих пројеката NASA-е. То што оба “Војаџера” и даље добро функционишу, скоро 35 година након лансирања, и шаљу на Земљу важне научне податке са удаљености од 16 милијарди километара, је стварно невјероватно. За око 200.000 година једна од тих летјелица ће се можда приближити и другој звијезди – истакао је Кришчан.

Без података са летјелица за десетак година

Иако ће “Војаџери” изгубити моћ одашиљања података на Земљу негдје између 2020. и 2050. године, обије летјелице ће наставити своје путовање у дубоки свемир.

- Оне ће летјети заувек – закључио је Стоун.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана