Војаџер 1 излази из Сунчевог система

Aгенције
Војаџер 1 излази из Сунчевог система

Пасадена - "Војаџер 1", који је лансиран 1977. године, доспио је до најудаљеније тачке од Земље до које је икад дошао било који објекат којег је у свемир упутио човјек.

"Војаџер 1", који се креће брзином од 16 километара у секунди, дошао је до самог руба Сунчевог "штита", тј. заштитног поља у којем се налази Сунчев систем.

"Штит" се састоји од набијених честица које путују од Сунца према рубу Сунчевог система и сударају се са космичким зрацима у међузвјезданом простору.

На Земљу је "Војаџер" послао податке који потврђују да је отишао 17,8 милијарди километара далеко од Земље.

Тако је 28. јула "Војаџер" очитао велике космичке промјене, односно нагло петпостотно повећање у нивоу космичких зрака високих енергија.

Тада је и ниво честица нижих енергија унутар Сунчевог система пао за пола.

Иако научници NASA још увијек не могу са стопостотном сигурношћу да утврде да "Војаџер" излази из хелиосфере, ови подаци указују на чињеницу да је то врло вјероватно.

NASA очекује још података за анализу, с обзиром да су се досадашњи подаци вратили у нормалне нивое током наредна три дана.

Међутим, постоји и трећи показатељ да "Војаџер 1" излази из Сунчевог система, а то је смјер магнетног поља.

И ове податке NASA још увијек детаљно анализира.

Тек након што се потврде сва три показатеља, NASA ће моћи потврдити да је "Војагџер 1" ушао у међузвјездани простор, наводе агенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана