Вода на овој планети није у стању на које смо навикли

Aгенције
Вода на овој планети није у стању на које смо навикли

Научници тврде да су идентификовали планету у близини Земље која је шест пута већа и прекривена је атмосфером богатом водом, која укључује и њено чудно стање у облику плазме.

Астрономи су утврдили да је атмосфера планете Gliese 1214 b, која је класификована као супер-Земља, највjероватније богата водом. Међутим, ова егзопланета није Земљин близанац. Високе температуре и густина планете дају јој атмосферу која је драматично другачија од Земљине.

„Пошто су темепратуре и притисак тако високи, вода није у својој уобичајеној форми (пара, течност или чврсто стање), већ у форми плазме на дну атмосфере – углавном у унутрашњости", изјавио је истраживач Норио Нарита из Националне астономске опсерваторије у Јапану.

Користећи инструменте на телескопу Субару на Хавајима, научници су проучавали свjетлост која је долазила од планете. Комбиновање тих резултата са ранијим довело је истраживаче до закључка да атмосфера садржи знатне количине воде.

За разлику од других планета, Gliese 1214 б нема тврду површину, што отежава одређивање висине атмосфере. Проучаваоци атмосфере су због тога развили концепт који им је омогућио да одреде да је атмосфера ове планете три пута дубља од оне на Земљи.

„Иако водена пара постоји у атмосфери, течна вода не би могла да постоји на површини ове планете. Нажалост, не мислимо да би ова планета могла да буде насељива", додао је Нарита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана