Вјештачком интелигенцијом против деменције

СРНА
Foto: Пиксабеј

ЛОНДОН - Научници тестирају систем вјештачке интелигенције за који се сматра да може да дијагностикује деменцију након једног скенирања мозга.

Вјештачка интелигенција може идентификовати обрасце у скенирању мозга које чак и најстручнији неуролози не могу да виде и, такође, може предвидјети да ли ће стање остати стабилно дуги низ година, полако се погоршати или ће му требати хитно лијечење.

Тренутно је потребно неколико скенирања и тестова за дијагностиковање деменције.

Укључени истраживачи кажу да би раније дијагнозе са њиховим системом могле знатно побољшати исходе пацијената, преноси Би-Би-Си.

"Ако интервенишемо на вријеме, третмани могу започети рано и успорити напредовање болести и истовремено избјећи већу штету", рекла је професорка Зое Коуртзи са Универзитета у Кембриџу и сарадница националног центра за вјештачку интелигенцију и науку о подацима на Институту "Алан Туринг".

Она је рекла да се у случају ране интервенције симптоми јављају много касније у животу или се никада не појаве.

Овај систем упоређује скенирање мозга оних који су забринути да би могли имати деменцију са хиљадама пацијената са деменцијом и њиховом релевантном медицинском документацијом.

Алгоритам може идентификовати обрасце у скенирању и упоредити их са исходима пацијената у његовој бази података.

У претклиничким тестовима било је могуће дијагностиковати деменцију, годинама прије него што се симптоми развију, чак и када нема очигледних знакова оштећења на мозгу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана