Вјештачка интелигенција сада може да копира туђи рукопис

GS
Foto: Freepik

Након могућности да опонаша људске гласове, што је направило збрку са ауторским правима музичара, вјештачка интелигенција сада може и да копира туђи рукопис.

Из Абу Дабија са Универзитета Мухамед Бин Зајед стижу вијести о развоју новог АИ алата који као вјештачка интелигенција може веома вјерно да имитира рукопис појединаца. Истраживачи тврде да су развили напредни АИ модел, коме је било потребно само неколико пасуса текста да би могао да опонаша људски рукопис.

"Особе нису могле да разликују копирани рукопис од стварног, и било је задовољство вид‌јети такву врсту валидације перформанси", истиче истраживач Салман Кан у саопштењу за медије.

Вјештачка интелигенција се до сада показала релативно способном у копирању гласова и стварању слика на основу задатих параметара. Очито да је се она ту не зауставља, па је тако на ред стигао и рукопис. Тренутно се овај модел углавном фокусира на копирање енглеског рукописа и још увијек није доступан јавности, а истраживачима је недавно одобрен патент за овај алат.

Истраживачки тим такође признаје да је потенцијал за фалсификовање и друге злонамјерне сврхе веома реалан. То је управо оно што се десило са имитацијом људских гласова, што је убрзо по лансирању направило правне проблеме са глумцима и музичарима у вези са ауторским правима широм свијета.

"Веома смо опрезни због тога јер би овај алат лако могао бити злоупотребљен", тврде истраживачи. Они додају да рукопис представља идентитет особе и да због тога они пажљиво размишљају о могућностима алата који су направили прије него што га званично пусте у употребу.

Како би то спријечили, они за "Блоомберг" тврде да ће радити на новим алатима за спречавање фалсификовања рукописа, а да је њихова вјештачка интелигенција користан алат јер би могла да се користи и за тумачење нечитког рукописа, преноси "BenchMark". Ово би посебно могло да се примјени на љекаре широм свијета, које прати глас о ружном и нечитком рукопису.

Очигледно је да се вјештачка интелигенција неће зауставити ни овд‌је, а овакво брзо напредовање може донијети нове проблеме у свијету, а свака сличност са сценаријом из филма Терминатор, није баш нереална.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана