Вјештачка интелигенција прогнозира ко ће колико живјети

GS
Foto: Ilustracija

Истраживачи су развили алатку с вjештачком интелигенцијом (АИ) која користи податке о нечијем животу – здравствени картон, образовање, посао и зараду - да предвиди све од особина те особе до тога колико ће дуго живјети.

Направљена помоћу модела иза великих језичких модела попут ChatGPT нова алатка названа је life2vec и већ на први поглед подсјећа на неке уређаје из научнофантастичних романа.

АИ алатка је тренирана на подацима чак 6 милиона особа – свих становника Данске, пише Phys.org.

Алатка је, наводи се, захваљујући комплексним сетовима података способна да предвиди колико ће дуго неко живјети с великом прецизношћу. Упркос томе, тим иза истраживања каже да је најбоље када се користи не за прогнозе дужине живота, већ да то само буде основа за будући рад.

"Иако користимо прогнозе да процијенимо колико су ови модели добри, алат не би требало да се користи за предвиђање дужине живота правих људи. То је модел предвиђања заснован на специфичном сету података специфичне популације", рекла је Тина Елијаси-Рад, професорка компјутерских наука на Сјевероисточном универзитету.

Она је пројекту донијела своју стручност по питањима етике вјештачке интелигенције.

"Ове алатке омогућавају да се види друштво на један други начин – закони, правила и обавезе. То је као скенирање онога што се дешава у земљи", рекла је она.

"Овај модел нуди много шири поглед на свијет у коме живе људска бића него други модели", рекао је Сун Лиман, аутор студије објављене у Nature Computational Science.

У бити алатке life2vec је огроман сет података који је коришћен за тренирање модела. Ријеч је о подацима Статистике Данске, централног завода за данску статистику, а приступ је одобрен истраживачима. Ту постоје детаљни подаци о сваком држављанину ове нордијске земље.

"Ова алатка је као осматрачница друштва, али не свих друштава, већ само оног у Данској, у данској култури, са локалним законима и друштвеним правилима. Друга прича је да ли би ово могло да се користи у Америци", рекла је Елијаси-Рад, преноси Телеграф Наука писање Phys.org.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана