Вјештачка интелигенција одржала службу у цркви у Њемачкој

Танјуг
Foto: Matthias Schrader

БЕРЛИН - Чет-бот са вјештачком интелигенцијом (АИ) замолио је вјернике у пуној цркви Светог Павла у њемачком граду Фирту да устају са клупа и да се помоле.

ChatGPT, оличен у аватару брадатог црнца на огромном екрану изнад олтара, затим је почео да одржава службу пред више од 300 људи у петак ујутро на експерименталној служби у лутеранској цркви. 

„Драги пријатељи, част ми је да стојим овдје и да вам проповиједам као прва вјештачка интелигенција на овогодишњој конвенцији протестаната у Њемачкој”, рекао је аватар безизражајног лица и монотоног гласа, преноси АП. 

Ту 40-минутну службу, укључујући проповијед, молитве и музику, креирали су ChatGPT и Јонас Зимерлајн, теолог и филозоф са Универзитета у Бечу. 

Црквена служба вјештачке интелигенције била је један од стотина догађаја на конгресу протестаната у баварским градовима Нирнбергу и сусједном Фирту, и изазвала је толико велико интересовање да су људи сат времена прије но што је почела, формирали дуг ред испред неоготичке зграде из 19. вијека. 

Сама конвенција – „Deutscher Evangelischer Kirchentag”, одржава се сваке друге године на другом мјесту у Њемачкој и привлачи десетине хиљада вјерника да се моле, пјевају и разговарају о својој вјери. 

 Они говоре и о актуелним свјетским догађајима и траже рјешења за кључна питања која ове године укључују глобално загријавање, рат у Украјини  и вјештачку интелигенцију. 

Вјерници у цркви су пажљиво слушали како је вештачка интелигенција проповиједала о остављању прошлости иза себе, фокусирању на изазове садашњости, превазилажењу страха од смрти и никада не губећи повјерење у Исуса Христа. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана