Више од 50.000 Њемаца послужили као заморци фармацеутској индустрији

Der Spiegel
Више од 50.000 Њемаца послужили као заморци фармацеутској индустрији

Укупно је спроведено више од 600 истраживања у 50 клиника до пада Берлинског зида 1989.

 

Више од 50.000 особа из бивше Источне Њемачке послужили су као "заморци" западним фармацеутским компанијама, често без њиховог знања а неки су изгубили и живот, пише у чланку данашњег издања њемачког недјељника "Der Spiegej".

Укупно је спроведено више од 600 истраживања у 50 клиника до пада Берлинског зида 1989., пише "Der Spiegel", позивајући се на до сада непознате документе источноњемачког министарства здравства као и Њемачког института за љекове.

У досијеима се спомиње двоје људи у Источном Берлину који су преминули током испитивања лијека "Трентал", производа који побољшава циркулацију крви, западноњемачке компаније "Hoechst" (накнадно спојене са Санофијем), помиње се још двоје мртвих у близини Магдебурга при испитивању лијека против високог притиска "Сандоз", који је касније откупила швајцарска компанија "Новартис".

Често пацијенти нису били у стању да дају писмени пристанак, примјер је тридесет пријевремено рођених беба на којима је тестиран "ЕПО" на захтјев западноњемачке компаније у берлинској болници Милосрђа, или алкохоличари у стадијуму делиријума којима су давали "Bayer"-ов Нимодипин за побољшање циркулације крви у мозгу.

Лабораторије су нудиле до 800.000 западноњемачких марака (око 400.000 евра) по испитивању, наставља "Der Spiegel".

На питање часописа, дотичне компаније су нагласиле да се то догађало јако давно и да, начелно, испитивање љекова подлијеже врло стриктном протоколу.

Савез истраживача фармацеутске индустрије не види "за сада никакав разлог за сумњу да је било што било у сукобу са прописима", закључује "Der Spiegel".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана