Вирус који изазива SARS први пут прешао са човека на човjека

Агенције
Вирус који изазива SARS први пут прешао са човека на човjека

Стручњаци верују да је једна особа, која се тренутно налази у соби за изолацију у болници Краљица Елизабета у Бирмингему, заражена новим коронавирусом, који је добила од рођака. Коронавируси могу да изазову и SARS.

Раније се вjеровало да зараза може да се добије контактом са животињама. Уколико вирус може да се преноси између људи, у том случају представља много врећу претњу.

Ово је трећи случај ове респираторне болести у Великој Британији и 11. на свijету.

Иако је ово први случај преношења вируса са човjека на човjека, експерти додају да је ризик по популацију генерално и даље мали. 

Из Агенције за заштиту здравља Велике Британије данас је саопштено да је потврђен нови случај заразе коронавирусом код особе која није боравила на Блиском истоку (за који се сматра да је место настанка вируса). 

Коронавирус изазива кашаљ и прехладу и шири се капљичним путем преко ваздуха. Нова варијанта изазива озбиљну упалу плућа, а у неким случајевима и проблеме са бубрезима.  

Коронавируси су изазивачи већине обичних прехлада, али могу да изазову и SARS (тешки акутни респираторни синдром). У епидемији SARS-а, који се појавио у Кини 2003. године, у свијету је умрло 800 особа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана