Вирус H7N9 на људе прелази с кокошки

Агенције
Вирус H7N9 на људе прелази с кокошки

Кинески научници су први пут нашли чврст доказ да људи могу да се се заразе новим вирусом птичјег грипа када су у контакту са кокошкама на пијацама са животињама.

Научници су упоредили брисеве птица на пијаци у источном дjелу Кине са узорцима вируса H7N9 којим су била заражена четири пацијента.

Вирус из једног од пацијената је био готово идентичан са вирусом нађеним у кокошци, наведено је у студији која је данас објављена у онлајн издању часописа Лансет. Налажење коначног доказа начина заразе људи је веома тешко.

Иако је узето готово 48.000 узорака из животија на пијацама, само 39 је било позитивно на H7N9. Стручњаци су сумњали да су птице са пијаца са животињама извор заразе, али нису били сигурни да ли су и друге животиње или дивље птице одговорне за ширење вируса.

За разлику од претходне врсте птичјег грипа Х5Н1, нови вирус изгледа да нема посљедице по здравље кокошки, због чега је стручњацима био теже да утврде гдје се вирус шири.

Кинеске власти су затвориле пијаце на којима се продаје живина у многим погођеним подручјима, што изгледа да је успорило ширење вируса. Вирусом H7N9 је до сада заражено више од 100 људи у Кини, а од посљедица заразе умрло је више од 20 особа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана