Вирџин Галактик организуjе у јуну прву комерцијалну мисију свемирског туризма

ГС
Foto: Фјучр

Компанија Вирџин Галактик, која је у власништву Ричарда Бренсона, започеће свој бизнис комерцијалног свемирског туризма у јуну ове године.

Вирџин Галактик би требао обавити лет у свемир већ овог мјесеца, односно укупно пети за свемирски авион ВСС Јунити и први од јула 2021. године када је Брансон путовао у суборбитални свемир заједно с још три члана посаде. На ово путовање ће кренути шест радника компаније, а ако све прође према плану, Вирџин Галактик се нада да ће обавити свој први комерцијални лет у јуну.

Сваки досадашњи лет авиона ВСС Јунити био је дио тестне кампање, а пети неће бити ништа другачији. Међутим, лет под називом Јунити 25 би требао бити посљедњи тест прије него услуга свемирског туризма буде потпуно оперативна.

"Јунити 25 представља финалну процјену пуног система свемирског лета и искуства астронаута прије него комерцијална услуга буде отворена крајем јуна", навели су из Вирџин Галактика.

Ова компанија намјерава слати људе у суборбитални свемир како би у кратком времену могли видјети Земљу из свемира. Компанија користи свемирски авион под називом ВСС Јунити, као и авион-носач ВМС Ив који га подиже на висину од 15.000 метара. Потом ВМС Ив испушта свемирски авион ВСС Јунити, који након тога наставља пут у суборбитални свемир.

Баш као што је случај с Блу Ориџиновим Њу Шепардом, који је заправо вертикална ракета која лети нешто више него Јунити, путници ће искусити бестежинско стање у трајању од неколико минута прије него се врате на Земљу. У случају мисије Јунити 25, Вирџин Галактик ће послати четири своја радника у свемир, а то су Џамила Гилберт, Кристофер Хјуи, Лук Мејс и Бет Мозес, док ће пилоти бити Мајк Масучи и Ц. Ј. Старкоу.

Мисија носи име Јунити 25 јер је ријеч о 25. лету за Јунити, укључујући и најраније тестне летове. Мисија ће полетјети из свемирске луке Америка у Новом Мексику, која представља Вирџинов недавно отворени хаб за операције.

Откако су Јунити и Ив послали посаду у свемир прије готово двије године, Вирџин Галактик је постепено унапређивао авионе.

Ако све прође према плану, Вирџин Галактик ће заиста бити на почетку својих комерцијалних операција. Главни ривал Блу Ориџин је већ слао неколико комерцијалних посада у суборбитални свемир, али је ракета Њу Шепард приземљена прошле године због аномалије која је активирала систем за "бијег капсуле" током научне мисије без посаде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана