Вијагра: 15 успона и падова

Агенције
Вијагра: 15 успона и падова

Мала плава пилула оригинално је дизајнирана да лијечи плућну хипертензију – у питању је болест која изазива задиханост и грчеве у грудима. Пацијенти су након узимања вијагре почеле да дишу боље, али то није била једина ствар коју су примјетили...

Петнаест година касније, вијагра је тестирана на бројним болестима, погледајте све успоне и падове овог изузетног лијека:

Мишићна дистрофија

Вијагра може да помогне срцима мушкараца и дјечака са Душеновом и Бекеровом мишићном дистрофијом. У питању је болест која слаби мишиће и утиче на рад срца. Вијагра је показала обећавајуће резултате на тестовима на мишевима и тренутно се тестира на људима.

Болести плућа

Развијена да лијечи хипертензију плућа, вијагра је обећавала помоћ људима са хроничном опструктивном болешћу плућа, али се лоше показала на тестовима. Лијек је заправо погоршавао симптоме и квалитет живота.

Женска сексуална дисфункција

Упркос успјеху код мушкараца, ефекти вијагре на жене нису могли да се измаме. Мала плава пилула можда може да помогне женама са сексуалном дисфункцијом услијед мултипле склерозе, дијабетеса, повреде кичмене мождине и узимања лијекова против депресије.

Мучнина изавана висином

Вијагра може да ублажи симптоме мучнине изазване висином.

Побољшава атлетску форму

Фудбалери америчког фудбала користе вијагру како би побољшали своје атлетске способности. Иако је доказано да побољшава проток крви још није познато како побољшава атлетске способности.

Ублажава симптоме џет лега

Вијагра може да помогне да се уклоне ефекти џет лега судећи по истраживању спроведеном на хрчцима. Они који су добили малу плаву пилулу опоравили су се од ефеката џет лега 50 одсто брже од хрчака који је нису добили.

Хладне руке

Вијагра може да помогне и са симптомима Рејноов феномена – стања које узрокује грчење артерија што блокира доток крви до прстију, стопала, ушију и носа. Овај феномен могу изазвати пушење, промрзлине и аутоимуне болести.

Цистична фиброза

Научници проучавају да ли вијагра може да лијечи цистичну фиброзу, болест која изазива по живот опасна оштећења на плућима.

Вантјелесна оплодња

Парови који покушавају да потомство добију вантјелесном оплодњом можда би требало да размисле о вијагри пошто она помаже имплементацији ембриона и повећава шансе за оплодњу.

Болести срца

Вијагра проширује артерије и побољшава проток крви. Ово може бити од велике помоћи људима који болују од болести срца.

Мождани удар

Показано је да вијагра може да се избори са ефектима можданог удара код пацова побољшавајући неуролошке функције и смањујући стопу смртности. Тренутно се тестира на особама које су претрпиле мождани удар.

Дијабетес

Вијагра побољшава рад крвних судова које погађају високи нивои шећера у крви. Ови резултати добијени су тестовима на животињама.

Шизофренија

Научници покушавају да открију да ли вијагра може да побољша расположење и меморију код особа са шизофренијом.

Синдром хроничног умора

Тренутно се врше истраживања са циљем да се открије да ли вијагра може да се избори са умором побољшавајући проток крви у мозак код особа са синдромом хроничног умора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана