Великом студијом откривен рецепт за срећу и успjех

index.hr
Великом студијом откривен рецепт за срећу и успjех

Давне 1938. године стручњаци са Универзитета Харвард започели су истраживање на 268 мушких студената. То проучавање постало је временски најдуже истраживање људског развоја у историји.

Сврха те студије била је да сазнају који све фактори највише утичу на срећу и самоостварење неке особе. Налази показују да се међу њима нашао алкохолизам, коефицијент интелигенције, породичне везе и сексуални живот.

Ти резултати су објављени прошле године у књизи "Triuohs of Experience" Џорџа Вејланта, стручњака који је више од три дjеценије био вођа те студије, а Амазон је објавио неке одломке његове књиге.

"У вријеме кад многи људи уђу у десету деценију, најдужа студија људског развоја икад спроведена нуди неке добре вијести за старце: наши животи се развијају и у поодмаклом животном добу и неријетко постају испуњенији него кад смо били млађи", објашњавају на Амазону Вејлантов текст.

"Студија потврђује да је опоравак од тешког дјетињства могућ, али сјећања на срећно дјетињство су непресушан извор животне енергије. Бракови доприносе задовољству у много више након 70. године живота, а физичко старење након 80. године мање је одређено генетиком, а више навикама које су неговали прије 50. године. Заслуге за достојанствено и витално старење ипак више припадају нама самима него било каквој генетичкој предиспозицији", наводи се даље.

Фил Гајд пише да је једно од најважнијих открића ове студије чињеница да је "алкохолизам поремећај велике разорне снаге". Он је чест узрок развода, депресије и нервозе, а чини се да при сузбијању те лоше навике особи не помаже чак ни висок коефицијент интелигенције.

Што се сексуалног живота тиче, Вејлант је открио да либерали „под старе дане" имају много више секса него конзервативци. Иако се показало да политичка увјерења немају везе са сексуалном сатисфакцијом, већина конзервативних мушкараца „раскрсти" са својим сексуалним животом у 60-им годинама док либерали имају секс и у 80-им.

"Консултовао сам се и с уролозима", тврди Вејлант. "Ни они не знају зашто је то тако".

Његова књига често повлачи паралелу између здравља и топлине нечијих односа и среће у поодмаклом добу; 58 мушкараца које је проучавао, а који су имали најбоље везе са својим ближњима, остварили су и најбоље успјехе на пословном плану и били цијењени од стране колега и партнера.

Још једно интригантно откриће показује да се повезаност човјека с његовом мајком веже за његов успјех; они који су у дејтињству имали топао и здрав однос с мајком постали су много успјешнији од других мушкараца који такав однос нису имали. Неки од њих постали су у старости и дементни.

Добар однос с оцем у дјетињству значи, с друге стране, мању нервозу у зрелим годинама, веће уживање у слободном времену и снажнији осјећај поноса и задовољства животом у седамдесетим годинама.

Ипак, Вејлант је резултат три четвртине вијека дугог истраживања преточио у само једну реченицу у којој је сажета сва мудрост: "75 година и 20 милиона долара потрошених на Велику студију резултирало је закључком од четири ријечи: Срећа је љубав. Тачка."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана