Велики ледени бријег се откинуо од Гренланда

Aгенције
Велики ледени бријег се откинуо од Гренланда

Ледени бријег двоструко већи од Менхетна одломио се са једног од највећих глечера на Гренланду, што је догађај који се очекује већ годину дана.

Ледени бријег, који се у понедјељак одломио са сјеверног дијела глечера Петерман, већ годинама је надгледан, чим се на његовој површини појавила велика пукотина. Сателити NASA потврдили су прошле године да се пукотина шири.

Иако је новоформирани ледени бријег површине 120 квадратних километара, са Петермана се 2010. године одвојио двоструко већи ледени бријег.

И док је савршено нормално да се са глечера одвајају ледени бријегови, уколико се тај процес убрза, могао би да има посљедице у виду пребрзог подизања нивоа океана, рекао је професор океанографије и инжењеринга на Универзитету Делавер Андреас Муенчов.

- Гренландски ледени појас у цијелини се смањује и топи као резултат глобалног отопљавања и пораста температуре океана и других промјена у океану - рекао је он.

Стручњаци упозоравају и да се многи од глечера на југу Гренланда топе необично брзо, а сада је и сјеверни дио Гренланда погођен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана