Велики број рептилских врста пред изумирањем

GS
Foto: GoEco

Око петине рептилских врста, од корњача са Галапагоса до комодо змајева са острва у Индонезији, од западноафричких змија отровница до индијских крокодила, суочени су са изумирањем, саопштили су истраживачи

 

Истраживањем је било обухваћено 10.196 рептилских врста - корњача, крокодила, гуштера, змија и туатара, јединих преосталих припадника лозе старе више од 200 милиона година.

Утврђено је да је 21 одсто врста критично угрожено, угрожено или рањиво до измуирања, према дефиницији Међународног савеза за конзервацију природе. Стручњаци су дошли до закључка да је 31 врста већ изумрла.

Многи рептили су на ивици опстанка, наводе истраживачи, а у сличној ситуацији су и остале копнене животиње - водоземци, птице и сисари.

Оваква ситуација је резултат крчења шума ради пољоприведе, сјече стабала и развоја, ширења урбаних средина и лова којим се баве људи. Климатске промјене и инвазивне врсте, такође представљају трајну пријетњу.

"Рептили представљају важну и диверзивну грану дрвета живота и имају интегралну улогу у екосистемима у којима се налазе", изјавио је Брус Јанг, један од лидера истраживања чији су резултати објављени у журналу "Nature".

Он је рекао да су приоритети сада познати и које су то пријетње које је потребно ублажити.

"Више нема изговора да се рептили остављају изван планова за конзервацију и њихову примјену широм свијета", нагласио је овај стручњак. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана