Велика промјена: Исти пуњач за све уређаје од 2024. године

ГС
Велика промјена: Исти пуњач за све уређаје од 2024. године

Од 2024. године сви телефони, таблети и камере мораће имати једнак пуњач.

Утор познат и као УСБ-Ц постаје стандард у ЕУ и сви ће му се морати прилагодити, подсјетила је на то данашњом објавом и Европска комисија.

– Чекање је готово. Од 2024. године УСБ-Ц ће бити стандард за све електронске уређаје у ЕУ. Од 2024. године више нећемо слушати: ‘Опрости, немам тај кабл’ – пише Европска комисија, додајући да се учинци већ виде.

Ова одлука, на којој годинама ради и за коју се залаже СДП еврозаступница Биљана Борзан, донесена је прије неколико година. Но, произвођачи су добили времена за прилагођавање. Савјет ЕУ дао је коначно одобрење за обавезно увођење јединственог пуњача за телефоне и остале електронске уређаје још раније.

– Више неће бити потребно куповати пуњач сваки пут када купите нови мобилни телефон или сличан уређај. Пуњач који је компатибилан с више уређаја уштедјеће новац и вријеме, те допринијети смањењу електроничког отпада – изјавио је прошле године Јозеф Сикела, чешки министар индустрије и трговине.

Ново правило не ступа на снагу одмах 1. јануара. Произвођачи и продавачи имају још времена за прилагођавање.

– До краја 2024. године сви мобилни телефони, таблети и фотоапарати који се продају у ЕУ мораће бити опремљени УСБ-Ц прикључком за пуњење. Од прољећа 2026. године обвеза ће се проширити и на преносне рачунаре – објавио је Европски парламент у октобру.

– Без обзира на произвођача, сви нови мобилни телефони, таблети, дигитални фотоапарати, слушалице и слушалице с микрофоном, конзоле за видеоигре и преносни звучници, е-читачи, тастатуре, мишеви, преносни навигациони системи, слушалице и преносни рачунара која се могу пунити кабелом мораће бити опремљени УСБ тип-Ц прикључком – детаљно описује ЕК.

УСБ-Ц утори су најчешћи и најстандарднији начин пуњења и спајања мобилних телефона и друге електронске опреме. Но, популарни Ајфон има другачију врсту утора. Они су већ ове године у ЕУ почели продавати мобилне телефоне с УСБ-Ц утором.

Крајем 2021. године, кад је ова одлука објављена, изразили су забринутост, преноси Индекс.

– Остајемо забринути да ће стриктна регулација којом се налаже један тип конектора гушити иновације умјесто да их подстиче, што ће заузврат штетити потрошачима у Европи и широм свијета – поручили су из Епла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана