Већ је договорен и други туристички лет Масковим Старшипом око Мјесеца

ГС
Foto: Танјуг

СпејсИкс је тек недавно завршио неколико пробних лансирања и слијетања свог Старшипа.

У пуној величини, са "Super Heavy" потисником, још нису ни покушали да га лансирају у орбиту, али је амбициозна компанија већ продала два туристичка лета.

Први лет закупио је јапански милијардер Јусаку Маезава, који је обећао да ће повести групу умјетника и креативаца на прво путовање око Мјесеца и назад, како би што боље обиљежили овај историјски догађај.

Други свемирски туристички лет Старшип, објавио је СпејсИкс, изнајмио је већ познати свемирски туриста Денис Тито. Ако вам име звучи познато – Тито је био први свемирски туриста у историји који је одлетио на Међународну свемирску станицу још 2001. године.

Овог пута ће на пут око Мјесеца повести и своју супругу Акико, за коју СпејсИкс каже да ће бити једна од првих жена на таквом путовању.

Објављен је и оквирни план лета.

Пут би требало да траје око недјељу дана, што ће бити довољно времена да Старшип одлети до Мјесеца, приближи му се на око 200 километара, направи један пун круг око природног сателита, а затим се врати на Земљу.

План је да брачни пар Тито крене на ово романтично путовање негдје послије Маезавине мисије. За сада није сасвим јасно када би то могло да се деси. Раније најаве су говориле да би прва туристичка мисија могла бити лансирана 2024. године.

Напоменимо и да Денис Тито тренутно има 82 године, а на ово лансирање могао би да оде са 85 или више година. Ово вјероватно неће оборити рекорд Вилијама Шатнера, који је са 90 година отишао на суборбитални свемирски лет, али ће постати најстарији астронаут који је напустио Земљину орбиту, преноси Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана