Успјешан лет ракете Џефа Безоса са шест путника

Tањуг
Успјешан лет ракете Џефа Безоса са шест путника

ВАШИНГТОН - Свемирска компанија милијардера Џефа Безоса “Блу Ориџин” успјешно је данас обавила трећи комерцијални лет у свемир, а први пут са шест путника.

Ракета, названа “Њу Шепард” по америчком свемирском пиониру Алану Шепарду, била је потпуно попуњена када је данас полетила из америчке државе Тексас ка свемиру, а након лета који је трајао десетак минута, вратила се на Земљу, преноси ТАС С.

Поред ћерке првог америчког астронаута, Лоре Шепард Черчил, путници су били телевизијски водитељ и бивши професионални играч америчког фудбала Мајкл Стрехан, филантроп Дилан Тејлор, инвеститор Еван Дик, предузетник Лејн Бес и његов син Камерон Бес, према сајту “Блу Ориџин”, наводи ТАС С.

Најстарија ћерка пионирског америчког астронаута Алана Шепарда, летила је данас до ивице свемира комерцијалном ракетом Џефа Безоса “Блу Ориџин”, 60 година послије историјског суборбиталног лета њеног покојног оца, на самом почетку епохе свемирских истраживања.

Лаура Шепард Черчли (74) била је дијете када је њен отац први пут кренуо у свемир и једна је од шест особа које су полетиле у 08.45 ујутро по централном америчком времену са лансирног мјеста надомак руралног града Ван Хорн у западном Тексасу.

Шесточлана посада је летитела у капсули потпуно аутономне свемирске летелице назване “Њу Шепард”, дизајниране да се вине на висину од око 106 километара и потом се врати на Земљу.

Цијели лет, од лансирања до атерирања трајао је нешто више од 10 минута, а посада је доживела неколико минута бестежинског стања у пику суборбиталног лета.

Летилица је названа по Алану Шепарду, који је 1961. године ушао у историју као друга особа на свету и први Американац који је отпутовао у свемир на једном од првих васионских бродова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана