Успјело ручно спајање кинеске капсуле и модула

Агенције
Успјело ручно спајање кинеске капсуле и модула

Пекинг - Кина је данас први пут успјешно извршила ручно спајање летилице са људском посадом и модула у орбити Земље, саопштио је Кинески свемирски програм.

Портпаролка свемирског програма Ву Пинг рекла је новинарима у Пекингу да су астронаути помоћу ручних полуга данас “смирено и вјешто” поново прикачили капсулу Шенџоу 9 за модул Тијангонг 9, додајући да је маневар изведен “прецизно и перфектно”.

Спајање свемирске капсуле Шенџоу 9 са трочланом посадом и модула Тијангонг 1 приказано је уживо на кинеској националној телевизији, пренео је АП.

Операција је изведена након што је прошле седмице даљинским управљањем са Земље извршено успјешно спајање капсуле Шенџоу 9 са истом трочланом посадом и модула Тијангонг 1 у орбити.

Троје астронаута протекле седмице су живјели и радили у модулу како би се припремили за живот у свемирској станици током дужег временског периода. Они су се данас вратили на Шенџоу 9 и откачили капсулу од модула како би је поново ручно прикачили.

Сљедећи потез који је планирао Кинески свемирски програм је да до краја 2012. на модул пошаље још једну људску посаду, као и да до 2020. Тијангонг 9, лансиран прошле године, замијени сталном свемирском станицом.

Планирано је да та свемирска станица буде тешка око 60 тона, што би било незнатно лакше од станице “Скајлаб” коју је америчка НАСА лансирала 70-их година и око шест пута лакше од Међународне свемирске станице - заједничког пројекта 16 држава који се налази у Земљиној орбити.

Посаду Шенџоуа 9 чине прва кинеска жена астронаут, Лију Јанг (33), искусни командант мисије Јинг Хаипенг (45) и астронаут Лију Ванг (43).

Њихов боравак у космосу који би требало да траје најмање 10 дана представља чтврту кинеску мисију са људском посадом у космосу.

Кина је, заједно са Русијом и САД, једна од три земље које су самостално слале људе у космос.

Према ријечима портпаролке Ву, Кина је између 1992. и 2005. на свој свемирски програм потрошила око милијарду америчких долара, а до испуњења сљедеће мисије Шенџоу планира да потроши додатних три милијарде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана