Ускоро на Мјесец путујемо лифтом

Агенције
Ускоро на Мјесец путујемо лифтом

Лос Aнђелес - Једна фирма из Калифорније тврди да има све услове да направи свемирски лифт способан да људе и роботе шаље на Мјесец, јављају агенције.

Лифтпорт систем требало би да омогући јефтин једноставан приступ површини Мјесеца путем "гуменог" кабла.

Очекује се да свемирски лифт чак превози људе на Мјесец.

Међутим, да би се то десило, најприје је потребно изградити два километра висок лифт и повезати Мјесец са свемирском станицом.

Лифтпорт Гроуп жели да преко донаторског сајта прикупи 8.000 долара за први корак – стварање лебдеће платформе прикачене за балоне која би робота одвела два километра у небо.

Истовремено, балонска платформа могла би да служи као јефтин "торањ" на Земљи за бежични интернет, надгледање усјева и контролисање шумских пожара.

Мајкл Лејн, оснивач Лифтпорт групе раније је радио у NASA, али је свемирску агенцију напустио како би радио на овом пројекту.

- Идеја је да технологија за изградњу лифта као и ракете која би га лансирала буде "једноставна као Спутњик - рекао је Лејн.

База лифта требало би да буде на Мјесецу, док би на Земљи постојао посебна "острва" у океанима која би служила као терминали свемирског лифта.

Лејн каже да ће, уз мало среће, овај концепт бити реализован за само осам година.

Фирма има неколико циљева, а најамбициознији је прикупљање три милиона долара, што би омогућило Лифтпорту да спроведе једногодишњу студију одрживости лифт пројекта.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана