Ускоро “дјеца по наруџби”?

Агенције
Ускоро “дјеца по наруџби”?

Лондон - Такозвана “тространа родитељска ин витро оплодња” могла би у будућности да заустави насљедне болести, истичу научници, јавиле су агенције.

Дјеца би у тој врсти оплодње имала гене мајке, оца и још једне жене - донора.

Метода лијечења састоји се у томе да се стварају генетски модификовани ембриони тако да се у јајашце мајке имплантирају гени друге жене, која није преносилац насљедних болести.

Ова врста вантјелесне олодње тренутно је у фази истраживања у лабораторијама у Британији и САД.

Та метода развија се са циљем помоћи породицама са разним неизљечивим насљедним болестима које се преносе по мајчиној линији и утичу на свако 6.500-то дијете широм свијета.

- То је неистражено подручје - каже Лиса Џардин, шеф британске канцеларије за људску оплодњу и ембриологију (ХФЕА), која је задужена за истраживање јавног мњења о овом важном и емотивном питању.

Нове методе лијечења утицале би на низ насљедних болести попут смртоносних срчаних грешака, болести јетре, поремећаја мозга, сљепоће и мишићних болести.

Научници упозоравају да медицина може оваквим захватима заувијек да промијени природу људског друштва, те је потребно пронаћи равнотежу између жеље да се помогне родитељима да имају здраву дјецу и могућих утицаја на њих и друштво у цјелини.

Постоји бојазан да би се оваква метода једног дана могла претворити у стварање “беба са потписом”, то јесте са бојом косе и очију по наруџби родитеља.

Међу питањима која се постављају и оно је да ли треба методу изједначавати са донацијом органа и крви или, пак, са донацијом сперме итд...

Посебно питање је како би се сви ти разни гени родитеља, али и донатора одразили на идентитет дјетета.

У САД су већ рођена таква дјеца, али поступак није био ради спречавања насљедних болести, већ да поспјеши умјетну оплодњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана