Уређај, без којег не можемо да замислимо живот, представљен је прије тачно 50 година

GS
Foto: Profimedia

Мобилни телефони данас више не служе само за гласовну комуникацију путем телефонске мреже.

Прије тачно 50 година, 3. априла 1973. године, Мартин Купер, вођа истраживачке групе у Мотороли, обавио је позив који ће ући у историју. Испред хотела Хилтон Мидтаун у Њујорку у руку је узео прототип мобилног телефона и назвао свог "ривала", Џоела Енгела, инжењера који је радио у Бел Лабсу.

Пред новинарима и фотографима, Купер је назвао Енгела на фиксни телефон и тако отворио еру мобилне телефоније. Али, први комерцијално доступни мобилни телефони, на тржишту ће се појавити тек десет година касније. И тада су били изузетно велики и скупи, а тек су ријетки могли да себи приуште број мобилног телефона и претплату.

Данас је готово немогуће замислити живот без мобилног телефона. И то не било каквог, већ оног "паметног". Оно што је на почетку био уређај тежак један килограм с батеријом која је могла да издржи пола сата, данас је уређај тежак тек нешто више од табле чоколаде, чија батерија може да траје и више од дана.

Мобилни телефони данас више не служе само за гласовну комуникацију путем телефонске мреже. Они су постали много више. Уређаји величине длана данас су прозор у свет који омогућава приступ интернету, друштвеним мрежама, навигатор који ће нас одвести гдје желимо да идемо, фотоапарат, батеријска лампа, дигитални тренер, па чак и љекар, преноси б92

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана