УН: Озонски омотач Земље биће зацијељен до 2040. године

Tanjug
Foto: Ilustracija

Озонски омотач Земље који штити планету од ултраљубичастог зрачења за већи дио човјечанства биће зацијељен до 2040. године, према научној студији Уједињених нација која је данас објављена.

Такозвана озонска рупа, која је некад била сматрана за велику пријетњу за човјечанство, биће сасвим зацијељена изнад већег дијела планете у року од двије деценије, преноси Гардијан.

На половима Земље опровак озонског омотача потрајаће дуже, област изнад Арктика биће зуацијељена до 2045, а област изнад Антарктика до 2066.

Према научној студији, неопходно је да владе предузму одлучне мјере и постепено избаце из употребе супстанце које уништавају озонски омотач.

- Акција за опоравак озонског омотача је преседан за климатске кампањеи изјавио је Петери Талас, шеф Свјетске метеролошке организације (WМО), која је данас представила студију.

Талас је додао да успјех у зацјељивању озонског омотача показује шта "може и мора да се уради" са фосилним горивима да бисмо ограничили ефекат стаклене баште и смањили глобално загријавање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана