UN формирају интернационални тим за одбрану од астероида

Aгенције
UN формирају интернационални тим за одбрану од астероида

Инспирисана метеором који је изненадио све када је експлодирао изнад Русије и вођена препорукама астронаута, Генерална скупштина Уједињених нација одобрила је планове да се оформи интернационално тијело које ће штитити Земљу од својевољних свемирских стијена.

Интернационална група за упозоравање на астероиде преузеће на себе задатак да посматра свемир у потрази за потенцијалним претњама.

Уколико детектује астероид који иде ка Земљи, они ће ту информацију прослиједити комитету УН за мирољубиво коришћење свемира (у питању је прави комитет који постоји од Хладног рата), који ће потом бити задужен за слање свемирског брода који ће астероид избити са његовог курса.

Ова два комитета требало би да попуне рупу, судећи по Растију Швејкарту, који је био дио Аполо 9 мисије 1969. године, која је игнорисана од стране сваке владе на свијету.

Слиједећи корак у одбрани Земље од опасних астероида јесте њихово проналажење.

„Постоји 100 пута више астероида које нисмо открили. Постоји скоро милион астероида који су довољно велики да униште Њујорк или неки већи град. Наш задатак је да откријемо те астероиде прије него што они пронађу нас", тврди бивши астронаут Ед Лу.

Систем за рано узбуњивање је изузетно важан пошто повећава шансе за одбијање претећих астероида.

Укоилко би се свемирски брод сударио са астериодом 5 или 10 година прије него што би он ударио у Земљу, то би било довољно да нас он заобиђе. Уколико он не би био примјећен на вријеме, евакуација зоне удара би била једино рјешење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана