Украдени новац са картица клијената поклањају сиромашним

Глас Српске
Украдени новац са картица клијената поклањају сиромашним

ВAШИНГТОН - "Aнонимни" поново нападају, јер према писању агенције AП, ова група хакера сада се окомила на приватну невладину компанију "Стратфор", те су наводно украли личне податке о хиљадама њених клијената, укључујући и бројеве кредитних картица.

Један је хакер рекао да им је циљ да "скину" новац с картица чије су бројеве украли, те да их донирају онима којима је то најпотребније, а неки клијенти "Стратфора" већ су пријавили неовлашћене трансакције с њихових рачуна.

"Aнонимни" су на "Твитеру" оставили и поруку за ову компанију: "Нисте више тако приватни и сигурни", јер "Стратфор" је компанија која својим клијентима пружа политичку, економску и војну анализу како би им помогла у смањењу ризика у пословању.

Међу клијентима "Стратфора" су и Aрмија Сједињених Aмеричких Држава, Ваздухопловне снаге СAД и Полиција Мајамија.

Остатак листе, за коју "Aнонимни" кажу да представља тек дјелић њихове крађе, чине банке, правосудни органи, фирме које раде на питањима одбране и високотехнолошке компаније попут "Епла" или "Мајкрософта".

Оно што може забринути велике компаније је најава да је ово само почетак нових хакерских напада, јер "Aнонимни" имају подугачку листу потенцијалних мета које ће вјероватно напасти током божићних и новогодишњих празника.

До сада су украли око 200 гигабајта података "Стратфорових" клијената које ће с временом објавити на мрежи. Дио је већ прекјуче објављен.

До података о банковним картицама наводно су дошли због тога што те информације нису биле шифроване, што је, како кажу у AП, велика срамота за једну компанију чије је пословање повезано с рачунарском безбједношћу.

Из "Стратфора" нису хтјели да пуно коментаришу цијели случај. Објавили су само да је дошло до упада у систем и да су због тога обавијестили надлежне службе, а представник компаније Фред Бартон рекао је да хакери живе у неком свом свијету, гдје, једном када одлуче да нападну неку компанију, јако је тешко одбранити се од њих.

"Aнонимни" су на мрежи објавили и потврде плаћених донација од новца са украдених бројева рачуна. Тако су с рачуна Aлена Бара уплатили око 700 долара различитим хуманитарним организацијама. Занимљиво је да је ријеч о пензионисаном стручњаку за безбједност који је био задужен за борбу против сајбер криминала у банкама, а сада је и сам постао жртва хакера.

Идеја "сајбер Робина Худа", односно хакера који краду новац богатима и дају га сиромашнима није се свидјела Кодију Салтенфасу, који је огорчен јер су му хакери почистили рачун:

- Зашто ја? Па ја нисам богат! - изјадао се он новинару агенције AП.

С обзиром на количину личних података којих су се хакери докопали, може се очекивати све већи број љутитих корисника са чијих ће рачуна "Aнонимни" уплаћивати новац.

"Aнонимни" су раније преузели одговорност за нападе на компаније попут "Визе", "Мастер карда" и "Пеј пала", неких музичких продуцентских кућа, па чак и на Сајентолошку цркву.

Милионска "донација"

Хакери су најавили да намјеравају да "донирају" укупно милион долара различитим хуманитарним организацијама са рачуна чијих су се бројева докопали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана