Ухваћен тренутак након Великог праска?

nasa.gov
Ухваћен тренутак након Великог праска?

Насин свемирски телескоп изгледа да је ухватио магличасту, громуљласту свјетлост првих објеката насталих у универзуму са највећом прецизношћу до сада.

Ти објекти, које је снимио свемирски телескоп „Шпицер”, могле би бити или масивне звијезде или прождрљиве црне рупе. Превише су далеко да би се разазнали појединачно, али „Шпицер” је ухватио нов, убједљив доказ онога што би могла бити колективна путања њихове инфрацрвене свјетлости.

Вјерује се да је Велики прасак „покренуо” универзум прије око 13,7 милијарди година. У почетку он је био превише топао и густ да би честице могле бити стабилне, али онда су се формирали први кваркови, који су груписањем начинили протоне и неутроне и, временом, прве атоме.

Послије око 500 милиона година, прве звијезде, галаксије и црне рупе добиле су свој облик.

Научници не могу сигурно да потврде да објекти које су видјели потичу с почетка универзума, али кажу да је то највјерованије објашњење.

„Ти објекти би били невјероватно свјетли”, казао је Александар Саша Кашлински из Насиног свемирског центра „Годар”.

„Не можемо још увијек да искључимо мистериозне изворе ове свјетлости која би могла да долази од сусједног универзума, али све је вјероватније да смо начас ухватили слику једне древне епохе.”

„Шпицер” је регистровао ове структуре након посматрања два дијела неба преко 800 сати. Телескоп „гледа” инфрацреном свјетлошћу, нискоталасним опсегом електромагнетног спектра који има мање енергије од оптичког свјетла.

Истраживачи су са слика прво уклонили све познате звијезде и галаксије, а оно што је остало биле су грумене структуре у шаблону који се дешава кад се веома удаљени објекти групишу.

Свјетлост коју је „Шпицер” ухватио најверовјатније је путовала милијардама година да стигне до нас; почела је као оптичка или ултраљубичаста свјетлост али се временом растегла док није постала инфрацрвена.

Иако је „Шпицер”, лансиран 2003. на пут око Сунца, направио искорак у посматрању ових објеката, научници очекују да ће телескоп „Џејмс Веб” , инфрацрвена опсерваторија која ће бити лансирана 2018, довести до огромног напретка у њиховом разумјевању.

„Шпицер нам даје веом занимљиве нагвјештаје, али Џејмс Веб ће нам рећи како је изгледала ера кад су се упалиле прве звијезде”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана