Удари астероида су чешћи него што мислите

Fox News
Удари астероида су чешћи него што мислите

Од почетка 21. вијека на десетине астероида ударило је у Земљу, а неки од њих су том приликом ослободили енергију попут оне коју има атомска бомба.

Б612 фондација, непрофитна организација коју су основали бивши астронаути NASA, је у част Дана Земље објавила анимацију удара астероида између 2000. и 2013.

Видео је заснован на новим подацима добијеним од мреже сензора широм свијета који би требало да детектују нуклеарне детонације.

Између 2000. и 2013. инструменти су детектовали 26 експлозија на планети које су ослободиле енергију еквивалентну од једне до 600 килотона ТНТ, а свака је изазвана ударом астероида, кажу званичници Фондације.

Поређења ради, нуклеарна бомба која је бачена на Хирошиму 1945. ослободила је енергију еквивалентну 15 килотона ТНТ.

Многи од ових удара астероида прођу незапажено, јер експлодирају сувише високо у атмосфери, да би изазвали велику штету на тлу.

Штавише, обично уђу у атмосферу изнад океана.

Међутим, како показује анимација, моћни удари некада се десе и у областима насељеним људима.

Црвена тачка изнад Чељабинска у Русији је мјесто удара метеора који се догодио у фебруару 2013. године, оштетио на хиљаде зграда и повредио више од 1.000 људи.

Овим видеом Б612 фондација покушава да подигне свијест људи о значају постојања система за "хватање" астероида.

"Пошто не знамо гдје ће се и када догодити слиједећи велики удар, једино што нас штити од катастрофе је пука срећа", рекао је раније Ед Лу, бивши астронаут NASA који је заједно са колегом Растијем Швајкартом основао Фондацију.

Видео је представљен на конференцији за новинаре у уторак у Музеју летења у Сијетлу.

Б612 фондација покушава да изгради инфрацрвени свемирски телескоп који би опажао опасне астероиде удаљене и милионима километара од Земље.

Циљ је да се за овај пројекат назван Сентинел прикупи новац до 2018.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана